Als je erover denkt een WPQS website te laten bouwen, moet je een overzicht hebben van de alternatieven

WordPress, Joomla, Drupal, Wix, Jimdo en een websitebouwer op elke hoek van de straat. Als je er over denkt om met ons in zee te gaan, moet je weten wat de alternatieven zijn. We hebben ze op een rijtje gezet. Geen compleet overzicht, maar voldoende om je op weg te helpen. 

de eerste keuze:

zelf knutselen...

Als je absoluut geen haast hebt, héél veel vrije en gezegend bent met een hoge frustratietolerantie, is zelf een website bouwen een optie. Dat kan met een ‘echt’ CMS als WordPress of met een zelfbouwer als Wix. Reken op een stevige ‘leer curve’. Het bouwen van een website is geen rocket science, maar elke eerste keer is moeilijk. Deze dus ook. Uit de praktijk: het is gemiddeld 3x lastiger dan je had gedacht en duurt 3x langer dan je had gehoopt.

...of Uitbesteden?

Als ondernemer heb je vaak wél een beetje haast en te weinig tijd (of zin) om je te verdiepen in de ‘nuts & bolts‘ van een website. Dan is uitbesteden je beste optie. Keuze zat. Op elke hoek van de straat zit een traditionele websitebouwer. Van éénpitter tot Full-Service bureau. Sommigen zijn prima, anderen niet. De enige zekerheid die je hebt is dat je website je honderden euro’s kost. Die investering moet je kunnen (en willen) ophoesten.

Om misverstanden te voorkomen...

Zelf bouwen kost óók geld

Als je zelf aan de slag gaat, betekent dat niet dat je een gratis website kunt bouwen. Nog los van de vele (vele!) uren die je investeert, heb je minimaal hosting en een domeinnaam nodig. Dat kost je rond de €100 per jaar. Theoretisch kun je daarmee uit de voeten. In de praktijk red je het daar meestal niet mee. De kosten lopen op door de aankoop van een ’theme’ of plugins om de basisfunctionaliteit van WordPress uit te breiden. Om je een idee te geven: als je de plugins zou moeten kopen die draaien een standaard WPQS-website, dan ben je ongeveer €280 per jaar kwijt (ex btw). Die plugins zijn deels om de functionaliteit uit te breiden, deels om je website sneller te maken en deels voor de veiligheid.

de tweede keuze: welk CMS?

In de wereld van ZZP en MKB zijn er eigenlijk maar 3 Content Management Systemen die er toe doen: WordPress, Joomla en Drupal. Er zijn ongeveer 27 miljoen website die draaien op WordPress, 2 miljoen op Joomla en 1 miloen op Drupal (bron).

Kies je voor Drupal of Joomla dan is zelfbouwen eigenlijk geen optie, tenzij je over ervaring beschikt. WordPress heb je waarschijnlijk sneller onder de knie.

Als je geen tijd/zin hebt in DHZ’en dan zijn er voor elk van deze CMS’en webbouwers te vinden die je aan een website willen helpen. Mits je budget hebt natuurlijk.

Zijn er niet meer dan 3 CMS’en? Jawel. Tientallen. De vraag is of je die serieus moet nemen.

Even kort door de bocht: in principe is elk CMS redelijk beperkt. WordPress ook. Het CMS zelf kan niet zo verschrikkelijk veel. Daarom zijn er ‘plugins’. Dat zijn brokjes software met specifieke taken. Een contactformulier bijvoorbeeld. Zo’n plugin ‘klik’ je makkelijk in je WordPress-systeem. Voor WordPress zijn er tienduizenden verschillende plugins.

Het probleem met kleine(re) CMS’en is dat die plugins er vaak niet zijn zoals jij ze wil hebben en dat wat jij nodig hebt gemaakt moeten worden. Dan wordt het kostbaar.

Bovendien: hoe kleiner het CMS, des te minder bouwers er mee kunnen lezen en schrijven. Ook dat kan kostbaar zijn.

Nog 1 laatste waarschuwing: ga nooit (nooit!) in zee met  een ontwikkelaar die zijn eigen CMS bouwde. Grote kans (99%) dat het pakket over 2 á 3 jaar niet meer wordt onderhouden omdat de ontwikkelaar zijn interese verloor of het commercieel niet van de grond kreeg.

De meeste CMS-pakketten zijn ‘open source’ en kun je gratis downloaden. Maar je hebt een domeinnaam en hosting nodig om er een website van te maken. Een domein kost je ca €10. Hosting tussen de €80 en de €100. Per jaar. Bij WPQS is dat inbegrepen.

Over Wix, Jimdo, Weebly en andere all-in-one DHZ webbouwers

Wix, Jimdo, Weebly en Squarespace zijn all-in-one websitebouwers, gericht op beginners. Je bouwt zo’n website met templates. Eerlijk = eerlijk: ziet er soms best straks uit, maar de functionaliteit is beperkt.

Als je daar genoegen mee neemt, is het een optie.

Grootste struikelpunt: hou er rekening mee dat Google je site niet serieus neemt. De vindbaarheid is een probleem en… dat is beleefd uitgedrukt.

Bij deze systemen koop je meestal zelf een domein en is de hosting is in de meeste gevallen verwerkt in de abonnementskosten. Over het algemeen sluit je een contract af voor 12 maanden.

het alternatief

WPQS combineert de flexibiliteit van een professioneel CMS als WordPress met het gemak van een zelfbouw-systeem. De website wordt op maat voor je gebouwd maar hebt de mogelijkheid je website aan te passen en te laten groeien. Naar hosting of domein heb je geen omkijken. Naar technisch onderhoud ook niet. Je website is altijd up-to-date en veilig. Je bent geen honderden euro’s kwijt maar eenmalig €50 en maandelijks €24 voor hosting, onderhoud en domein.